Alleen vandaag! 10% korting op alles! kortingscode: slaap10

Handleiding voor een Hemels bed, deel I:
benodigdheden voor je bed

Ga je voor het eerst op jezelf wonen, heb je een nieuw formaat bed gekocht of is je vertrouwde beddengoed simpelweg toe aan vernieuwing? Het aanbod aan beddengoed is tegenwoordig enorm. Dekbed, dekbedovertrek, hoeslaken, molton, topper... We kunnen ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en er misschien zelfs slapeloze nachten aan overhoudt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat is wat? En wat heb je nou echt nodig voor op het bed? We zetten de basisbenodigdheden voor een compleet en duurzaam bed graag voor je op een rijtje.

1) Matrasdek ✓ CHECK!

Een goed begin is het halve werk. Je hebt een bed, je hebt een matras. Maar heb je ook gedacht aan een matrasdek? Dit is een soort matje dat tussen de bedbodem en het matras ligt. Een matrasdek zorgt ervoor dat het matras niet kan verschuiven. Vaak zitten er aan de onderkant van het matrasdek allemaal latex nopjes die de boel goed op zijn plek houden en je matras aan de onderkant beschermen.

2) Molton hoeslaken ✓ CHECK!


De term molton is afgeleid van het werkwoord “moltonneren”. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat een stof – dat kan bijvoorbeeld katoen of polyester zijn – 'geruwd' wordt, zeer zacht aanvoelt en meer vocht kan absorberen. Veel meer dan een regulier hoeslaken! Wil je je matras echt goed beschermen? Dan is een molton hoeslaken absoluut geen overbodige luxe. Met een molton hoeslaken zorg je ervoor dat je matras fris blijft en langer meegaat. Denk aan de lange termijn en zorg er met een molton hoeslaken voor dat de basis van je beddengoed in orde is.

3) Hoeslaken ✓ CHECK!


Het bekendere broertje van het molton hoeslaken is het “gewone” hoeslaken. Een hoeslaken verlengt de levensduur van je matras en voelt aangenaam aan. Hoeslakens zijn er in alle soorten, maten, kleuren en materialen. Populair zijn hoeslakens met elastiek in de hoeken. Deze vouw je eenvoudig om de randen van je matras. Het is handig om een setje hoeslakens te hebben. Je wast ze gemakkelijk uit en kunt variëren met kleur en materiaal. In de winter is flanel lekker warm.

4) Dekbed ✓ CHECK!


Dan misschien wel de moeilijkste en meest essentiële keuze van het hele proces: het dekbed. Het dekbed wordt gemakshalve vaak verward met het dekbedovertrek. Daarom, voor eens en voor altijd: het dekbed is de gevulde “deken” waaronder je ligt. Het dekbedovertrek is de hoes die je om het dekbed heen trekt om het te beschermen en een mooi uiterlijk te geven.

Er zijn vier factoren van belang zijn bij het kiezen van een dekbed:

* Formaat. Komt het dekbed op een eenpersoonsbed of een tweepersoonsbed te liggen?
* Vulling. Dons, wol of synthetisch? Iedere vulling heeft zijn eigen eigenschappen. Lees er hier meer over. 
* Warmteklasse op een schaal van 1 tot 4. Warmteklasse 1 is het warmst.
* Materiaal en kwaliteit van de tijk. De tijk is het omhulsel dat om het dekbed zit en de vulling als het ware op zijn plaats houdt.

 

5) Dekbedovertrek ✓ CHECK!


Heb je na lang wikken en wegen een geschikt dekbed gevonden? Dan ben je toe aan het echt leuke gedeelte: het kiezen van een dekbedovertrek dat helemaal naar je smaak is en in je slaapkamerinterieur past. Let niet alleen op een mooie kleur of aansprekend dessin, maar denk ook goed na over de materiaalkeuze van het dekbedovertrek. Meer informatie daarover lees je bij de productcategorie “Dekbedovertrekken.”

6) Hoofdkussen ✓ CHECK!


Lig je wel eens te woelen in bed en kan je maar geen comfortabele slaaphouding vinden? Of heb je overdag last van nekpijn of rugpijn? Grote kans dat je geen geschikt hoofdkussen gebruikt om op te slapen. Wanneer je een hoofdkussen uitzoekt, loont het de moeite om na te gaan of je een buikslaper, zijslaper of rugslaper bent.

7) Kussenbeschermer ✓ CHECK!


De kussenbeschermer is samen met het molton hoeslaken een beetje een ondergesneeuwd kindje. Onterecht, want met een kussenbeschermer of molton kussensloop zorg je ervoor dat je kussen veel frisser blijft en langer meegaat. Wanneer je hebt geïnvesteerd in een goed hoofdkussen, wil je niet dat het na een paar maanden al onder de vochtvlekken zit. Een kussenbeschermer of molton kussensloop zorgt ervoor dat speeksel niet in het hoofdkussen trekt.

8) Kussensloop ✓ CHECK!


Om je hoofdkussen helemaal af te maken, gebruik je natuurlijk ook nog een gewoon kussensloop met mooie kleur of print. Vaak worden kussenslopen bij het dekbedovertrek bijgeleverd, maar het is toch wel erg praktisch om een paar extra slopen te hebben, bijvoorbeeld wanneer het bijgeleverde kussensloop in de was moet. Verschoon je kussensloop regelmatig, dat voelt prettiger aan en is bovendien beter voor de huid.