Hoeslakens Satijn

32 artikel(en)

per pagina

32 artikel(en)

per pagina

Hoeslaken Katoen-Satijn

Katoen-satijn is katoen dat geweven is in een satijnbinding. Dit is een weeftechniek die rond de 13e eeuw ontwikkeld werd in China. De naam 'katoen-satijn' duidt dus niet op een ander materiaal, maar op de wijze waarop het katoen geweven is. Tegenwoordig denkt men bij het woord 'satijn' al snel aan een extreem glanzend en 'glibberig glad' stofje, zoals je bijvoorbeeld bij nachtjapons ziet. Dit zijn vaak satijnen producten geweven van (goedkope) polyester. Katoen-satijn heeft een veel subtielere uitstraling en glans. De stof is soepel, verfijnd en zacht.

Wat is katoen-satijn?

Katoen-satijn is net als percal katoen zeer fijn geweven en mag deze naam pas dragen wanneer er aan de eis van tenminste 200 draden per inch voldaan is. Bij een satijnbinding komen er op iedere horizontale draad vier verticale draden te liggen en kunnen de garens heel dicht op elkaar geweven worden. Deze speciale weeftechniek geeft katoen-satijn zijn luxueuze uitstraling en lichte glans. Soms wordt er een combinatie van matte en glanzende draden gebruikt. Hierdoor ontstaat een subtiele, matte glans die alleen zichtbaar is aan de boven- of onderzijde.

Voordelen hoeslaken katoen-satijn

Een hoeslaken van katoen-satijn voelt nog net iets 'gladder' en soepeler aan dan een hoeslaken van katoen of percal-katoen. De stof is vriendelijk voor de huid, voelt zacht aan, is geschikt om het hele jaar te gebruiken, laat lucht goed door en je hoeft het eigenlijk niet te strijken. De stof is zo soepel dat het van zichzelf al prachtig om het bed heen valt.

Wat is katoen?

Katoen is zo veelvoorkomend dat we bijna zouden vergeten waar het eigenlijk vandaan komt. De productie van katoen begint bij de zaden van de katoenplant. Uit die zaden groeit een zachte, eencellige vezel die tot draden gesponnen kan worden. Die draden kun je vervolgens op allerlei manieren in elkaar weven of breien. Zo ontstaat een textiel dat zacht aanvoelt, sterk is, goed ventileert en veel vocht kan opnemen. Precies de eigenschappen die je zoekt bij het produceren van comfortabel en duurzaam beddengoed. Geen wonder dat zoveel mensen graag hun bed bekleden met items van katoen.