Rode ogen, een jeukende neus, een benauwd gevoel: allergie voor huisstofmijt is een vervelend kwaaltje. Wat is huisstofmijtallergie precies en hoe kun je huisstofmijt bestrijden? Lees hier waarom het een goed idee is om de strijd tegen je allergie in de slaapkamer te beginnen.

Wat is huisstofmijtallergie precies?huisstofmijt allergie tips

De huisstofmijt is een minuscuul beestje dat zichzelf in leven houdt met huidschilfers van mens en dier. De mijt lijkt een beetje op een spinnetje en is zo klein dat je ‘m niet ziet, maar het beestje is in ieder huishouden terug te vinden. En hij is daar niet alleen: alleen al in je bed kunnen miljoenen huisstofmijten zitten. Brrr! Daar wil je niet te lang over nadenken. En dat is meestal ook niet nodig, want de huisstofmijt op zichzelf kan geen kwaad. Wel kunnen zijn uitwerpselen (yaiks) een allergische reactie veroorzaken. Bingo! Dit is huisstofmijtallergie.

Huisstofmijt bestrijden: waarom je zou moeten beginnen in de slaapkamer

De huisstofmijt is gek op huidschilfers en vertoeft het liefst in een vochtige en warme omgeving. Tel die twee dingen bij elkaar op en je weet direct waar je de strijd tegen huisstofmijt moet beginnen: in je bed. Tijdens de nacht is het lekker warm onder de dekens en verlies je veel vocht, huid- en haarschilfers. Een paradijs voor de huisstofmijt! Natuurlijk is het goed om ook de rest van je huis regelmatig te stofzuigen en voor voldoende ventilatie te zorgen in alle vertrekken, maar in de slaapkamer valt het snelst winst te behalen.

anti allergie hoezen bed
Anti-allergie hoezen van Evolon

Huisstofmijt in de slaapkamer aanpakken

1. Weg met die vochtigheid

Door de luchtvochtigheid in de slaapkamer te verlagen, maak je de ruimte minder aantrekkelijk voor huisstofmijten. Het geheim: frisse lucht, véél frisse lucht. Is slapen met een open raam niet aan je besteed? Zet dan in elk geval overdag de ramen af en toe wijd open en laat de hele ruimte doorluchten. Heb je ventilatieroosters? Heel goed! Zet ze open. Altijd.

2. Gladde oppervlaktes & goed schoonmaken

Wanneer je even terugdenkt aan de lievelingsdingen van de huisstofmijt (vocht, warmte, schilfers) dan spreekt het voor zich dat een gladde, schoongeboende vloer een betere keuze is dan een warm tapijt dat door de jaren heen precies al die delicatessen verzamelt. Hetzelfde geldt voor de meubels en het bed. Kies voor gladde materialen en minder bekleding. Dan kun je je alle items in je slaapkamer eenvoudig en regelmatig afnemen met een nat sopje.

3. Anti-allergeen beddengoed

Heb je last van huisstofmijtallergie, dan is het zinvol eens te kijken naar het materiaal waarvan je dekbed gemaakt is. Dierlijke materialen zoals wol en dons zijn aantrekkelijk voor de huisstofmijt en bovendien: dat soort dekbedden kun je niet zelf wassen. Al helemáál niet op een hoge en beestjesdodende temperatuur. Een synthetisch dekbed biedt die mogelijkheid wel. Hetzelfde verhaal gaat op voor je hoofdkussen: heb je echt veel last van je allergie, kies dan liever voor een hoofdkussen met synthetische vulling. Het is even een investering, maar een allergievrije en rustige nachtrust is heel wat waard. 

anti huisstofmijt dekbed
Bekijk alle synthetische dekbedden

Een andere optie is het aanschaffen van ‘mijtwerende’ hoezen of slopen voor om je huidige dekbed en hoofdkussen. Deze hoezen zijn zo dicht geweven dat de huisstofmijten er niet doorheen kunnen. Het spreekt voor zich dat je deze hoezen en slopen (net als de rest van je hoeslaken en dekbedovertrek) regelmatig moet wassen om ze fris en vrij van kriebelige beestjes te houden.

Bekijk alle anti allergie matrashoezen, dekbedhoezen en kussenhoezen.
Nicole
Author

Schrijf een reactie