Je slaapkamer inrichten en decoreren is een leuke aangelegenheid: mooie nieuwe meubels, wellicht een ander behangetje, wat sfeerverlichting boven het bed… Je ziet het al helemaal voor je, maar is je portemonnee het er ook mee eens? Misschien heb je al je spaarcenten al in hippe spullen voor de woonkamer gestoken en hobbelt het slaapvertrek er nu wat achteraan. Met onze low budget tips maak je iedere kamer gezellig zonder dat het in de papieren loopt.

Rigoureus en betaalbaar: pak de kwast op!Slaapkamer inrichten diy

Om je slaapkamer te restylen hoef je niet noodzakelijkerwijs al je spulletjes te vervangen. Want wat nou als je de achtergrond waartegen je je bed, kast en bureau plaatst eens aanpast? Je zult zien dat de hele kamer een volstrekt andere uitstraling krijgt wanneer je de muren van een frisse lik verf voorziet. Opeens steekt je ‘saaie’ bureau heel mooi af tegen die nieuwe mintgroene muur. Door de omgeving aan te passen, creëer je de gelegenheid je oude, vertrouwde meubelstukken weer eens op een heel andere manier te bekijken.

Do-it-yourself!

Heb je toch echt meubelstukken nodig voor het inrichten van een (geheel nieuwe) slaapkamer? De beste tip om te besparen op ieder interieur: koop het niet, maar maak het zelf. Je hoeft daar geen volleerd timmerman voor te zijn. Door houten pallets te stapelen of aan de muur te hangen kom je bijvoorbeeld al een heel eind: een tafeltje, een ‘fotobord’, een open wandkast… zelfs een bed kun je uit pallets opbouwen. Vervolgens heb je alleen nog maar een lekkere sprei, plaid, kleurrijke punaises of wat sierkussens nodig om het stoere uiterlijk van het hout een zachte finishing touch te geven. Helemaal hip en urban chique. Waar vind je die pallets dan? Houd Marktplaats goed in gaten, spit de advertenties in de regiokrant door of neem eens een kijkje bij de bouwmarkt.

Voordelig dekbedovertrek van microperkal

Een dekbedovertrek doet wonderen voor de uitstraling van je slaapkamer, zeker wanneer je een kleine slaapkamer hebt en je bed het grootste gedeelte van de ruimte inneemt. Voordelig beddengoed is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei hippe uitvoeringen en goedkoop betekent in dit geval zeker niet altijd duurkoop. Bij een beperkt budget is een dekbedovertrek van microperkal (ook wel micropercal, microvezel of microfibre) een heel goede optie. Dit is een synthetisch materiaal dat toch natuurlijk en zacht aanvoelt. Microperkal leent zich ook nog ‘s bijzonder goed voor kleurrijke opdrukken en dessins. Let dus een beetje op het gebruikte materiaal en je schaft voor een behapbaar bedrag een hartstikke leuk en hip dekbedovertrek aan. Afwisselen maar!

voordelig dekbedovertrek
Sleeptime Dekbedovertrek Snow Wolf White (vervaardigd van microperkal, € 16,95)

Decoreren met potten en blikken

De woonwinkels staan er vol mee: glazen stolpen met daarin een fotootje of een cactus. Heel erg leuk op je bureau of in de vensterbank, maar waarom zou je dit soort glazen items eigenlijk kopen terwijl je iedere week een pot groenten opentrekt? Bewaar een tijdje alle glazen potten die je gebruikt, week de etiketten eraf en poets ze goed schoon en droog. Met doperwtjes en worteltjes erin zie je de schoonheid van zo’n pot misschien niet – maar zodra je er een mooie foto of een dierbaar kettinkje in stopt en ‘m op de kop zet, is het opeens een heel ander ding. Bijzonder, toch? Bewaar ook de verfblikken die je gebruikt hebt om de muren een opkalefater te geven! Die kun je prima een leuk kleurtje geven en als hippe plantenpot gebruiken.

slaapkamer decoreren potten

Slaapkamer inrichten? Mix it up!

Kijk nog eens kritisch naar de rest van je huis voordat je overgaat op de aanschaf van nieuwe meubelstukken. Zonder dat we het ons realiseren, hebben we vaak een overvloed aan spullen. Heb je wel écht nieuwe spullen nodig voor de inrichting van de slaapkamer? Oké, een bed is een must. Maar misschien staat dat kastje uit de hal waar je iedere dag over struikelt wel hartstikke leuk als nachtkastje naast je hoofdeinde. En die tafel in de keuken waar je nooit aan zit, zou die niet veel beter als bureautje kunnen dienen in het slaapvertrek? Door de spullen die je bezit slim over het huis te verdelen, schep je meer speelruimte en rust. Zowel in je huis, in je hoofd als op je bankrekening.

Nicole
Author

Schrijf een reactie