Slapen in de hitte, het is het enige minpuntje van het seizoen dat vandaag aangebroken is: de zomerrr! Wanneer het in Nederland dan eindelijk mooi weer is, wil je natuurlijk zoveel mogelijk leuke dingen doen. Maar dan moet je wel goed uitgerust zijn. Hoe kun je beter slapen in de warmte?

5 tips om beter te slapen in de hitte

Slecht slapen door warmte: bijna iedereen heeft er wel eens last van. Deze vijf zomer slaaptips helpen het leed een beetje te verzachten.

1. Cooldown voor het slapengaan

Koel je lichaam zo goed mogelijk af voordat je het bed instapt.
Daalt de temperatuur lslecht slapen hitteaat in de avond? Maak nog even een verkoelende avondwandeling voor het slapengaan. Een andere oplossing is lauw douchen voordat je in bed kruipt. Sowieso prettig, want waarschijnlijk voelt je huid na zo’n warme dag niet erg fris meer aan. Let op: ga niet voor een ijskoude douche! In dat geval zal je lichaam hard werken om het plotselinge temperatuurverschil te compenseren en zul je je eenmaal in bed waarschijnlijk weer net zo heet en plakkerig voelen als daarvoor.

2. Koop een ventilator (en weet hoe je ‘m gebruikt)

Sinds jaar en dag een lifesaver tijdens tropische nachten: de ventilator. Zet het apparaat zo dicht mogelijk bij een bron van koele lucht, bijvoorbeeld bij een open raam. Is er eigenlijk helemaal nergens koele lucht te vinden? Dan kun je deze hack gebruiken: plaats flessen met bevroren water aan de voet van de ventilator. De lucht komt dan langs de koude flessen, waardoor het apparaat toch nog in staat is om een frisse bries door de kamer te blazen. Last but not least: richt de ventilator niet rechtstreeks op je eigen zweterige lichaam. Dat voelt misschien eventjes lekker aan, maar je kunt er goed verkouden van worden wanneer je de hele nacht ‘op de tocht’ ligt met een klam lichaam.

3. Zorg voor geschikt beddengoed

slapen in de hitte
Naar de zomerdekbedden!

Veel mensen slapen het hele jaar door onder hetzelfde dekbed en hetzelfde materiaal dekbedovertrek. De meeste seizoenen kom je daar wel mee weg, maar tijdens een hete nacht zou je eigenlijk het beste onder zuiver katoenen beddengoed kunnen kruipen. Synthetische stoffen ademen namelijk minder goed dan katoen en een goede ventilatie is nu juist wat je nodig hebt tijdens het slapen in de hitte. Daarom zijn er veel luchtige katoenen zomerdekbedden verkrijgbaar. Vind je dit een te grote investering? Zorg dan in ieder geval voor een lekker katoenen laken of een (ongevuld) katoenen dekbedovertrek om over je heen te trekken.

4. Zet de ramen pas in de avond open

Tijdens een tropische dag ben je misschien geneigd de ramen open te gooien in de hoop op verkoeling, maar daarmee haal je de warme lucht alleen maar naar binnen. Houd overdag de ramen en gordijnen gesloten en lucht het huis pas in de avond door. Het grote nadeel is natuurlijk dat er dan gemakkelijk muggen en andere vervelende beestjes kunnen binnenkomen. Arghh! Daarmee komen we direct op het laatste punt: tref de nodige anti-mug maatregelen voor een goede nachtrust in de zomer.
slaaptips zomer

muggen bestrijden
Bekijk alle klamboes

5. Bescherm jezelf tegen muggen

Leuk en functioneel tegelijk: een klamboe voor boven het bed! Zo ben je verzekerd van een ongestoorde nacht, ook wanneer het wemelt van de muggen. Laat die beesten maar komen, jou krijgen ze niet te pakken. Gna-gna-gna. Dat slaapt niet alleen een stuk rustiger, maar staat ook nog eens heel erg knus en gezellig. Een andere optie is de aanschaf van een anti-muggenspray. Vaak bevatten deze sprays DEET, maar er zijn ook natuurlijke varianten met citroenextract verkrijgbaar.

Verspreid het woord en haal het meeste uit die schaarse, Nederlandse zomerdagen! Naar het strand, afspreken met vrienden, hangen in het park, lange wandelingen – het is allemaal leuker wanneer je goed geslapen hebt. Laat                                                                    je ons weten of onze tips over slapen in de hitte jou geholpen hebben?

Nicole
Author

Schrijf een reactie