De gemiddelde slaapkamer heeft tegenwoordig een televisie aan het voeteinde van het bed, een smartphone op het nachtkastje, een tablet rondslingerend onder de dekens en een altijd draaiende laptop op het bureau. Natuurlijk allemaal aangesloten op het draadloze internet! Sta jij wel eens stil bij de mogelijke gevolgen van ‘elektrosmog’ in de slaapkamer?

Wat is elektrosmog?

Rond ieder elektrische apparaat ontstaat een elektromagnetisch veld dat straling afgeeft aan de directe omgeving. De optelsom van al deze velden wordt ‘elektrosmog’ genoemd. Dit is een verzamelnaam voor alle elektromagnetische straling, van huishoudelijke apparaten tot straling van bijvoorbeeld draadloos internet en hoogspanningsmasten. Tegenwoordig wonen en werken we bijna allemaal in betonnen ruimtes die helemaal volgebouwd zijn met apparatuur en vanzelfsprekendheden als draadloos internet. Elektrosmog is dus overal! Zeker in een dichtbevolkt landje als het onze. Niet voor niets vragen steeds meer mensen zich af of elektrosmog (op de lange termijn) negatieve gevolgen heeft voor onze gezondheid.
straling hoogspanningsmast

Elektrostress

De gevaren van elektrosmog zijn niet wetenschappelijk erkend. Wel wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan. Elektrosmog zou mogelijk leiden tot ‘elektrostress’ en een algeheel verminderd gevoel van welzijn: vermoeidheid, stress, slapeloosheid en veelvoorkomende psychische problemen zoals burn-out en depressie. Ons lichaam zou simpelweg niet toegerust zijn op zoveel prikkels en straling. Ook zijn er mensen die de de invloed van al die elektromagnetische velden fysiek beweren te ervaren. Ze krijgen bijvoorbeeld hoofdpijn of hebben last van spierspanning, duizeligheid, hartkloppingen en rusteloze ledematen.

Het zekere voor het onzekere

Er is nog niet bewezen dat al deze klachten daadwerkelijk te wijten zijn aan elektrosmog. Maar draai het eens om: er is óók nog niet vastgesteld dat de toename van straling op de lange termijn géén schadelijke gevolgen heeft op de gezondheid. Voor veel mensen is dit reden genoeg om toch wat voorzichtiger om te gaan met de overdaad aan elektrische apparaten en straling in ons leven. Wil jij ook het zekere voor het onzekere nemen en een beetje meer letten op de uitstoot van elektrosmog in je eigen huis? Begin dan bij de slaapkamer.

wifi hoofdpijn

Elektrosmog in de slaapkamer

Een mens brengt gemiddeld een derde van zijn leven in de slaapkamer door en eigenlijk zou deze ruimte een oase van rust moeten zijn. Voor het slapengaan televisiekijken of nog even met je smartphone klooien is erg verleidelijk, maar niet bevorderlijk voor de nachtrust. Niet alleen verhindert het licht van deze apparaten de aanmaak van melatonine, het stofje dat ervoor zorgt dat we slaperig worden en ons dag- en nachtritme regelt. Ook gaan er geluiden op dat de aanwezigheid van (teveel) elektrische straling ervoor zorgt dat onze hersenen niet helemaal tot rust kunnen komen en we moeilijker doorslapen.

Elektrosmog verminderen: praktische tips

Slaap je slecht of onrustig? Probeer je slaapplaats dan eens zoveel mogelijk te ontdoen van elektrische apparaten of trek op z’n minst ‘s nachts de stekkers eruit. Denk ook aan minder voor de hand liggende stekkers, zoals die van je elektrisch verstelbare bed, waterbed of elektrische deken. Pas nadat je het lekker warm hebt gekregen en het bed in de goede stand staat, natuurlijk. 😉 Bij apparaten met een transformator is dit vaak de enige manier om het apparaat echt helemaal uit te schakelen. Let erop dat onmisbare apparaten tenminste geaard zijn. En die smartphone op het nachtkastje? Liever niet! Kun je het niet laten of gebruik je je telefoon iedere dag als wekker? Zet ‘m dan in elk geval in vliegtuigmodus. Kleine moeite, weinig straling! (Bron) 

straling lampen

Maak jij je wel eens zorgen over elektrosmog? Of heb jij nog praktische tips om de uitstoot van elektrosmog te beperken? Laat het ons weten in de reacties.

Nicole
Author

Schrijf een reactie