Praten in je slaap, het levert vaak goede anekdotes op voor tijdens de verjaardagsvisite. Slaappraten kan vele vormen aannemen: van onverstaanbaar gebrabbel tot ingewikkelde volzinnen die met enige goede wil best een kop en een staart lijken te hebben. Wat zijn de oorzaken en hoe moet je omgaan met een partner die praat tijdens het slapen?

praten slaap kinderen

Praten tijdens de slaap komt vooral voor bij kinderen. Maar liefst de helft van de kinderen doet het regelmatig, terwijl slechts vijf procent van de volwassen er ‘s nachts op los babbelt. Hoewel praten in de slaap ook bij volwassenen meestal onschuldig is, wordt het wel degelijk gezien als een slaapstoornis. Slaappraten wordt ook wel ‘somniloquy’ genoemd.

Wanneer praat je in je slaap?

Praten tijdens het slapen kan in principe in iedere slaapfase voorkomen, maar notoire slaappraters zijn meestal het best te verstaan tijdens de lichte slaap. Een mens kan zelfs dromen en praten tegelijk, maar het gebrabbel hoeft niet noodzakelijkerwijs verband te houden met wat diegene op dat moment droomt. Dromen en praten kunnen, kortom, helemaal los van elkaar voorkomen. Wat zijn we toch goed in multitasken!

Oorzaken praten in je slaap

Praten in je slaap kan spontaan voorkomen en hoeft zeker niet altijd te duiden op een onderliggend probleem. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op praten tijdens de slaap vergroten of het praten verergeren.
Denk dan aan:

1. Stress en spanning
2. Oververmoeidheid
3. Alcohol
4. Koorts
5. Slaapstoornissen (zoals slaapapneu of nachtangst)

Ligt een van bovengenoemde problemen aan het nachtelijke gebrabbel ten grondslag? Dan is het uiteraard zinvol de echte oorzaak aan te pakken. Praten in je slaap is dan slechts een (ongevaarlijk) symptoom of bijverschijnsel van een belangrijker probleem.

Enne… hoe moet je als partner omgaan met slaappraters?

Het is misschien verleidelijk om te proberen om je slaappratende partner allerlei geheimen te ontfutselen, maar helaas: de kans op een begrijpelijk antwoord is zeer klein. Mensen die praten in hun slaap, zijn zich hier niet van bewust. Ze kunnen daardoor geërgerd reageren of zelfs boos worden wanneer op hun gebrabbel ingaat. Terug praten kan er ook voor zorgen dat het slaappraten langer duurt, waardoor je allebei onnodig lang onrustig (of in jouw geval: wakker) bent. Beter is het om een partner die praat tijdens het slapen ‘lekker te laten lullen’.

Slaappraten verminderen: wat kun je zelf doen?

Af en toe in je slaap praten is vermakelijk, maar wanneer het vaak of langdurig voorkomt, kunnen jij (en je partner) er natuurlijk best hinder van ondervinden. Sommige slaappraters schamen zich of zijn bang dat ze iets ongepasts zullen zeggen, waardoor ze niet meer durven te slapen in gezelschap. Simpele maatregelen die de kans op praten tijdens het slapen verminderen: houd een regelmatig slaapritme aan, zorg ervoor dat je slaapkamer rustig en donker is en doe geen spannende of stressvolle dingen voor het slapengaan. Een al te geamuseerd gesprek valt door ook onder! Ga liever nog eventjes lezen of douchen voordat je onder de wol kruipt.

praten in je slaap verminderen

Tot slot, om het af te leren: heb jij wel eens last van praten in je slaap en wat is het gekste dat je ooit hebt gezegd of gehoord? Laat het ons weten in de comments!

Nicole
Author

Schrijf een reactie